1 червня на засіданні Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України"

1 червня на засіданні Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", що забороняє поширювати пластикові пакети, окрім біорозкладних, в магазинах та закладах харчування. На сайті Верховної Ради також сказано, що більшість статей документа набудуть чинності через шість місяців після цього, а заборона на поширення пакетів і покарання за це почне діяти через дев'ять місяців з моменту опублікування закону.

Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх поширення з метою поліпшення стану довкілля та благоустрою територій.

Він забороняє поширення в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів і оксорозкладних пластикових пакетів.

Ця заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а до 2023 року також і на надтонкі пластикові пакети товщиною до 15 мікрон, призначені для упаковки свіжої риби, м'яса, сипучих продуктів, льоду.

Також заборонять використовувати маркування "біо", "біопакети" і "біорозкладні", якщо пакети не мають здатності до біорозкладу згідно з європейськими нормами. Крім того, заборонять схиляти споживачів до покупки пластикових пакетів.

Це без сумніву величезний крок на шляху до збереження навколишнього природного середовища нашої України!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці